Robotmaaier onderhoud

Het is verstandig om de robotmaaier regelmatig te ontdoen van vuil en eenmaal per jaar heeft de robotmaaier de winterbeurt nodig. Hieronder lichten we dat verder toe.

Onze merken
Stihl robotmaaier
Robomow robotmaaier
Gardena robotmaaier
Viking robotmaaier

Voorkom vervuiling en onderhoud

Voordat we toelichten hoe je de robotmaaier van vuil kunt ontdoen, geven je nog tips hoe je vervuiling kunt voorkomen. Bij hevige of langdurige regenval is het beter om je maairobot een pauze te geven. Vaak kan dit automatisch ingesteld worden met behulp van de regensensor in de robotmaaier.

Als de sensor detecteert dat het regent, laat hij de robotmaaier automatisch terug gaan naar het basisstation. Daarmee bescherm je de maaier tegen overmatige vervuiling omdat bij regen het natte gras aan de behuizing, messen en wielen blijft plakken. Maar het gazon wordt er ook mooier van en spoorvorming door de natte en vieze wielen van de robotmaaier wordt voorkomen.

Daarnaast dient het gazon te allen tijde vrij te zijn van grote voorwerpen zoals takken, stenen, gereedschap of soortgelijke voorwerpen. Zo voorkom je dat het maaisysteem – met name de messen – een beschadiging oplopen.

Voorkom vervuiling en onderhoud
Robotmaaier ontdoen van vuil

Robotmaaier ontdoen van vuil

Een robot grasmaaier is dagelijks bezig je gazon te onderhouden. Vaak in allerlei weersomstandigheden. Zeker bij nat weer is het niet te voorkomen dat de robotmaaier vervuild raakt. Met zand, grassnippers, bladeren en misschien takjes. Daarom is het verstandig om zo nu en dan de robotmaaier te ontdoen van dit vuil. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van de soort tuin die je hebt en de weersomstandigheden. Over het algemeen hoeft dit niet vaker dan eenmaal per maand. Maar na enkele keren weet je zelf of het vaker of minder vaak hoeft te gebeuren.

Let op: voordat je de robotmaaier gaat schoonmaken moet je de veiligheidsschakelaar uit zetten. Draag eventueel ook beschermende handschoenen voor de scherpe messen. Bij het schoonmaken gaat het dan met name om de onderkant en de wielen. Een schone onderkant en wielen zorgen er voor dat de robotmaaier lichter en beter zijn werk kan doen en minder energie verbruikt.

Bij het schoonmaken moet je geen tuinslang of hogedrukspuit gebruiken, maar gebruik een borstel en (licht) vochtige doek. Eventueel kan ook perslucht gebruikt worden voor de wielen, messen en mulchunit om het oude gras uit de gaten te halen. In geval van zware vervuiling kan het nodig zijn om afwasmiddel of water met zeep te gebruiken. Gebruik echter nooit erg veel water om je robotmaaier schoon te maken, omdat het binnendringen van water de gevoelige elektronica binnenin kan beschadigen.

Het is verstandig om ook het laadstation gelijk te controleren op vuil. Het laadstation moet in ieder geval ontdaan worden van grotere voorwerpen zoals dennenappels, fruit, takken en stenen. En grotere plakken of resten van gras en bladeren moeten zo nu en dan ook verwijderd worden zodat de robotmaaier zonder problemen kan aankoppelen.

Robotmaaier onderhoud

Robotmaaier Accu

De oplaadbare batterij van de maaier is natuurlijk onderhoudsvrij. Maar het is wel een van de duurste onderdelen die een kortere levensduur heeft dan de maaier zelf. Na verloop van tijd zal de batterij minder capaciteit hebben en minder lang op een acculading kunnen maaien.

De levensduur van de batterij hangt af van het model maaier, het aantal uren dat er gemaaid is en de lengte van het seizoen, maar ook van de omgeving waarin de maaier zijn werk moet doen, zoals de temperatuur buiten en de temperatuur in de winter als hij buiten gebruik is. In de praktijk ligt de levensduur van een accu tussen de 2 en 5 jaar.

Robotmaaier accu
Robotmaaier maait de tuin
Robotmaaier maait de tuin

Om de levensduur van de accu te verlengen hebben we vier praktische tips:

  • Verwijder alle losse objecten en obstakels van het gras en zorg ervoor dat er geen kuilen of gaten in het gazon zitten.
  • Laat de maaier bij voorkeur geen nat gras maaien.
  • Zorg voor een beschermingskap bij het laadstation. Daardoor vindt er geen overmatige verhitting van de accu plaats door de zon.
  • Zorg voor een vorstvrije winterstalling van de maaier, zie hieronder ook meer informatie bij het onderdeel Winterbeurt.

Als de maaier veel uren maait of lange seizoenen moet maaien, dan zal dus de batterij vaker vervangen moeten worden. De huidige krachtige oplaadbare accu’s zijn bestand tegen ongeveer 1.000 laadcycli (van 0 tot 100% = 1 cyclus) zonder capaciteitsverlies. Overigens zijn de meeste maaiers tegenwoordig voorzien van een lithium-ion batterij die een veel langere levensduur hebben dan de loodzuur accu’s.

In ieder geval moet de batterij vervangen worden als de maaier niet meer genoeg capaciteit heeft om alles te maaien (het gras blijft dan lang op sommige plekken). Wellicht overbodig, maar gooi nooit batterijen en accu’s weg bij het normale huishoudelijke afval. Gebruikte accu’s kun je gratis inleveren bij een erkend recyclingbedrijf. De batterij wordt ingezameld, gerecycled en vervolgens op een milieuvriendelijke manier afgevoerd.

Onderhoud en stalling in het winterseizoen

Zodra het in het winterseizoen niet meer nodig is dat het gras gemaaid wordt (meestal vanaf oktober-november) dan is het aan te bevelen om de robotmaaier op een droge, vorstvrije plaats te zetten. Dat geldt ook voor het laadstation. Het is handig om de maaier en het laadstation eerst schoon te maken, het vuil droogt anders op en is daarna veel lastiger te verwijderen. Laad de robotmaaier nog een keer volledig op voordat je hem opbergt.

De meeste mensen kiezen ervoor om de maaier in de winterperiode een winterbeurt te laten geven door een erkende dealer. Er wordt dan professioneel onderhoud gegeven, de maaier wordt schoongemaakt, de software wordt vernieuwd en de maaier wordt gecontroleerd op slijtage en lekkage. Indien gewenst kunnen ook de messen of andere onderdelen gelijk vervangen worden.

Gardant heeft een speciale aanbieding voor de winterbeurt.

Robotmaaier in tuin